Nemzetközi jelentőségű esemény: Újra indul a Világ csendje!

2016. augusztus 5.


Globális ünnepet hívott életre a Mátra aljában található Pásztó városa, ahonnan augusztus 8-án, 14.00 órakor elindult a Világ csendje. A közös hallgatás célja, hogy próbáljuk megérteni egymást, figyelni a másikra és ezzel tegyük egy kicsit jobbá a világot. A kezdeményezéshez már az első alkalommal több ezren csatlakoztak Magyarországon, mi több Franciaországban és Romániában is. A történelmi esemény a fesztiválunkról indult, ahol élőben kapcsolták a Körösfő településen csendbe burkolózókat. A közös hallgatást az ötletgazda, Lukáts Andor színművész indította el.

Magyarország egyik kisvárosa, Pásztó hívta életre először a Világ csendjét, amely rögtön átlépte az országhatárt, ugyanis Ruffec és Kőrösfő is csatlakozott a kezdeményezéshez. A nemzetközi esemény, a közös hallgatás augusztus 8-án, 14.00 órakor kezdődött, méghozzá sajátos módon, egy zenei rendezvényen, a Mátraalja Fesztiválon. A nyitókoncert előtt elhallgatott a tömeg és vele együtt a testvérvárosok is.

„Személyes felelősségem, hogy tegyek valamit ezért az egyre nehezebben élhető világért, épp ezért nagyon hálás vagyok Pásztónak és a Mátraalja Fesztiválnak, hogy befogadta a kezdeményezést. Úgy vélem, egy közös hallgatás segít majd „meghallanunk” magunkat, egymást, és megérteni azt, hogy mindenkinek joga van a létezéshez” – mondta Lukáts Andor, aki negyedévszázadot várt erre a pillanatra. Az ötlet ugyanis pontosan 25 éve, első fia születésekor pattant ki a színész fejéből..
S bár a rendezvény csak 10 percre némul el, a szervezők és a színész biztatnak mindenkit, hogy ettől a perctől kezdve minden évben hallgassunk el egy órára. Legyen ez a csend órája, amikor csak magunkra és egymásra figyelünk.